Никола Михайлов (1876 - 1960)
Начало Начало Статии Статии
Език
Влез
Вход
Парола
 
Регистрация
Загубена парола
Свържете се с нас Свържете се с нас
Нашия адрес, телефон и местоположение
Разгледай
Събития
Програма за аукцииони, изложби и други актуални и минали събития.
Архив
Пълен архив на произведения на изкуството участвали в аукциони, изложби и други събития.
Автори и създатели
Индекс на художници и създатели представени на сайта.
Блогове
Valuation and purchasing


Актуално
Константин (Кочо) Гърнев Константин (Кочо) Гърнев
Изложбите на Марио Жеков през погледа на тогавашната пресата Изложбите на Марио Жеков през погледа на тогавашната пресата
Отзиви из пресата за изложбата в София през 1934 год. в салон „Преслав”: След двугодишно творчеств...
Блогове на "Виктория"
Блог на pavel - Павел Тодоров
Блог на devlova - Павлина Девлова
Блог на root - Майкъл Палазов
Партньори
Аркадия
Аркадия
Резултати от аукциони, цени на художествени произведения и анализи.
Връзки
Връзки към директории, галерии и други ресурси посветени на изкуството.
News feeds
Auctions and news
Follow auctions, exhibitions and news.
New items
Follow new items as they appear.

 
free counters
tracking since 23 May 2010
Език
Никола Михайлов (1876 - 1960)

Никола Михайлов Ненов е български художник. Наред с Цено Тодоров е един от най-видните български портретисти. Рисувал е портрети на изтъкнати интелектуалци като Пенчо Славейков, Иван Вазов, Петко Ю. Тодоров, цар Фердинанд и др. Едни от най-хубавите му картини са портретите на съпругата му Ида.
Роден на 30 януари 1876 г. в Шумен. Рисува от малък. Дядовците му са занаятчии, резбари и златари. От тях наследява творчески дух и усет към финеса. Учи в Софийската мъжка гимназия. Негов пръв учител по рисуване в гимназията е проф. Иван Мърквичка. Завършва гимназията през 1895 г. С насърчаване от Мърквичка и финансовата подкрепа на семейството си заминава за Мюнхен. Там учи живопис в частни училища – първите шест месеца при Николаос Вокос, а след това при Хайнрих Книр. За кратко се връща в България. Получената държавна стипендия му дажа шанс през зимния семестър на 1896г. да се запише студент в Мюнхенската художествена академия, която завършва за две години. В Мюнхен учи живопис при професорите Ото Зайц и Александер фон Вагнер. След завършването си заминава на специализация в Академия „Жулиен“ в Париж. Посещава Лондон, където изучава старите английски портретисти.
Завръща се отново в Мюнхен и през 1900г. открива свое частно училище по рисуване. Една от ученичките му – Ида Муглер от Фрайбург – става по-късно негова съпруга. Училището просъществува до 1902г. Завръща се в България. Работи като учител по рисуване в гимназия, а след това и в Рисувалното училище. Участва активно в художествения живот. В ранното си творчество е повлиян от символизма. Рисува митологични сцени, работи в областта на портрета. От 1908 до 1010г. заема длъжността художник на Министерството на народното просвещение. По покана на цар Фердинанд през 1914г. в София рисува серия портрети.
Напуска окончателно България през 1911 г. и се установява при съпругата си в Германия, първоначално в Берлин (до края на Втората световна война), а след това в Хамбург (1954-1960).
Между Първата и Втората световни войни е сред най-търсените и скъпо платени салонни портретисти не само в Европа, но и в Южна и Северна Америка. През 1917 г. художникът открива изложби в Лайпциг, Берлин, Дрезден и Бремен.
През 1921 г. посещава Аржентина и рисува портрети на видни личности. През 1922 – 1923 г. в Чили и Бразилия рисува портрети на председателите на двете републики и прави изложби. В края на 1923 г. и през 1924 г. художникът пътува и прави изложби в Ню Йорк, Вашингтон, Филаделфия и др.
Благодарение на своя голям талант в портретната живопис, художникът си извоюва международна известност. Неговите изложби се посещавани и коментирани в пресата от критици и публика.
Никола Михайлов е много продуктивен художник. По данни на немския печат до 1954 г. е нарисувал 3000 картини, в периода 1911 – 1960 г. е участвал в общо 55 изложби, 26 от които в Германия – повечето от тях самостоятелни.
Никола Михайлов завещава 18 от картините си на Националната художествена галерия, но българската бюрокрация години наред не се е погрижила да ги прибере от Германия и 7 от тях са изчезнали.
Според завещанието на художника, който умира през 1960 г., картините от жилището на дъщеря му след нейната смърт трябва да дойдат в България. Част от картините са репродуцирани от изкуствоведката Снежанка Добриянова-Бауер. Дъщеря му Олга Михайлова умира през май 1994 г. на 90-годишна възраст.
Подреждане по
Пейзаж Пейзаж
Картини

Ширина 70.00 cm
Височина 95.50 cm
Събития
Аукцион Позиция 5
Цена/Начална цена 14800.00 Лева
05.12.2017  минало
Аукцион Позиция 45
Цена/Начална цена 18800.00 Лева
01.12.2016  минало
Дамски портрет Дамски портрет
Картини

Ширина 71.80 cm
Височина 82.00 cm
Събития
Аукцион Позиция 44
Цена/Начална цена 15000.00 Лева
01.12.2016  минало
1